Eenfotowaard.nl

Wanneer je een willekeurig iemand aanspreekt en naar zijn/haar eerste keer vraagt,
zal je waarschijnlijk blozend het antwoord krijgen “welke eerste keer bedoel je…”.
Ik ga nu zonder blikken of blozen over mijn eerste keer vertellen.
Maar geen paniek: Ik houd het netjes bij de eerste keer zonder spiegelreflexcamera op pad, maar met Olympus.
Alhoewel, dat is een klein beetje gelogen. Wel de eerste keer zonder spiegelreflex, maar zoals misschien bekend heb ik er al een jaartje een MFT systeem naast. Dit bevalt zo goed, dat ik besloten heb hier volledig naar over te stappen. De 5D3, 7D2 en een heel arsenaal aan glas is de deur uit en naast de good old olly E-M1 is de mark II erbij gekomen. De 120-300 2.8 is vervangen voor een 300F4 van olympus. Gezien de cropfactor van 2x heb ik hiermee effectief een 600mm in handen, met ongekende scherpte, bizar goede stabilisatie, maar vooral minimaal formaat/gewicht. Voeg hier de 1.4 converter bij en je loopt moeiteloos rond met 840mm f5.6 (totaal 1.8kg) Dat was voor mij het belangrijkste, ik ging haast nooit meer op stap met m’n volledige uitrusting want >15kg had ik zo bij. Dat is nu gereduceerd tot een bescheiden 4kg totaal. Maargoed, size does matter, en gewicht ook, maar waar het toch het meeste om gaat is het eindresultaat. Verder dan een rondje polder ben ik nog niet geweest, dus het zijn nog wat huis-tuin-keuken plaatjes. Maar wel plaatjes die me het vertrouwen geven dat dit voor mij een erg goede stap is geweest. Zeer tevreden over de mogelijkheden die dit systeem bied, en wellicht ga ik daar binnenkort nog wel wat dieper op in.
Fotograferen en lopen is in ieder geval weer fijn in plaats van pijn. Komende tijd komen er vast weer meer fotos online.


Hazen in de ochtendnevel


Ook de grote zilverreiger liet zich weer leuk zien. 

Buizerd (met onzichtbare prooi) in de ochtenddauw

Uitbuiken op het hek

Ben gewend dat ze wegvliegen, maar alweer een buizerd. Ze werken fijn mee vandaag…


Ook croppen gaat nog prima met deze combi

Megacrop van bovenste opname. Scherpte vind ik bizar voor zo’n systeem… (overigens: iso400, f4.0)

Torenvalk in de nevel

Even de closeup mogelijkheden proberen. Moet er nog wat mee oefenen, maar de mogelijkheden zijn er zeker.

Dubbel zien…

Zomerkleed begint er alweer aan te komen (en dan maak ik er een semi zwartwit van… )

Heb ik ook niet elke dag: ze kunnen ook “te” dichtbij staan. Voor de pasfoto dan maar!


Even de torenvalk uit de boom kijken…

Koolmeesje: Zelf hebben we ze helaas niet in de tuin, altijd leuk ze tegen te komen. 

Nog even de stabilisatie testen: 300mm (600mm 35mm eq.) op 1/25 uit de hand. Ragscherp…


pics or it didn’t happen: forse crop van bovenstaande opname. Op de terugweg nog even langs de bekende waterspreeuw van Papendrecht, ik vind ze zo geweldig… 

4 reacties

  1. Hallo Laurens, onwijs mooie foto’s! Wat een genot om daarnaar te kijken. Niet alleen de scherpte (waarschijnlojk vooral door de goede apparatuur / hulpmiddelen), maar vooral de timing, het tijdstip en de compositie maken dit tot klasse foto’s waar je mee voor de dag mag komen! To, ga door, en laaat ons blijven meegenieten door af en toe wat foto’s te delen.
    Groet, Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *